kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to także kuchnia i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy zazwyczaj poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy szukają oryginalnych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o wiele poprawniej zaznajomić Kraków i jego okolice.